Doğal olarak mor renkli birçok gıda, antosiyaninler adı verilen bileşikleri içerdiği gibi gıdanın rengini de etkileyen bu bileşiklerin sağlık açısından da faydaları vardır. Antosiyaninler, bitkilerde bulunan koyu kırmızı, mor ve mavi pigmentlerden oluşan bir gruptur. Flavonoidler adı verilen daha geniş bir bitki bazlı kimyasallar kategorisinin parçasıdırlar. Flavonoidler bitkilerin tüm kısımlarında bol miktarda bulunur. Antosiyanin açısından zengin besinler sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Antosiyaninler, fenolik gruba ait, suda çözünür renkli pigmentlerdir.
1. Kan basıncını düşürür
2. Kalp hastalığı riskini azaltır
3. Diyabeti önler
4. Nörolojik hastalıkları önler
5. Kanser büyümesini yavaşlatır
Metabolik sendrom terimi, diyabet, yüksek tansiyon ve obezitenin bir kombinasyonunu ifade eder. Metabolik sendromun kökeni, yerleşik yaşam tarzı, sağlıksız beslenme seçimi ve genetik faktörler gibi birçok faktörün bir kombinasyonunu içerir. metabolik sendrom oldukça yaygındır ve kardiyovasküler komplikasyon, organ yetmezliği ve geç dönem diyabetle ilişkili diğer birçok patoloji riskini artırarak genel popülasyonu olumsuz etkiler. Antosiyaninler, polifenollerin flavonoidler alt sınıfına ait, sağlığı geliştirici biyoaktif bileşiklerdir. Çok sayıda çalışma, Antosiyaninler açısından zengin meyvelerin metabolik sendrom ve diyabet üzerindeki potansiyel terapötik faydaları bildirmiştir. Bu derleme, çeşitli diyet Antosiyaninlerinin metabolik sendromu önleme ve yönetme üzerindeki rolünü ve ayrıca etkilerinin farmakolojik mekanizmalarını ve biyofarmasötik özelliklerini özetlemektedir. Ayrıca, metabolik sendromda Antosiyaninlerin biyoetkinliğini artırabilecek potansiyel nanoformülasyon ve kapsülle me yaklaşımlarını tartışıyoruz. Deneyler, Antosiyaninlerin, insülin direncini, bozulmuş glukoz toleransını, dislipidemiyi, kolesterol seviyelerini, hipertansiyonu, kan glukozunu, β hücrelerini koruyarak ve serbest radikal üretimini önleyerek metabolik sendrom semptomlarını hafifletebileceğini göstermiştir.
Diyabet insidansı her yıl çarpıcı bir şekilde artmakta ve büyük bir küresel yüke neden olmaktadır. Ayrıca, mevcut anti-diyabetik ilaçlar kaçınılmaz olarak olumsuz reaksiyonlara neden olur ve adacık transplantasyonu uygulaması, transplantasyon sonrası oksidatif stresin neden olduğu hasarla genellikle sınırlıdır. Bu nedenle, artan diyabet yüküyle mücadele etmek için yeni yaklaşımlara ihtiyaç vardır. Antosiyaninler beslenme açısından büyük önem taşır ve diyabet dahil olmak üzere kronik hastalıklar üzerinde faydalı etkileri olduğu belgelenmiştir.
Epidemiyolojik çalışmalar, orta düzeyde antosiyanin alımının diyabet riskinde azalmaya yol açtığını göstermiştir. Hem hayvan hem de klinik araştırmalarda yapılan çok sayıda deney, antosiyaninlerin diyabet ve diyabet komplikasyonlarının önlenmesi ve tedavisi üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Antosiyaninlerin bu etkileri, glukoz ve lipid metabolizmasını ve insülin direncini, antioksidan ve anti-inflamatuar aktiviteleri iyileştirme mekanizmaları ile ilgilidir. Ayrıca transplantasyon sonrası pankreas adacıklarının hasarı ve işlevi de antosiyaninler tarafından iyileştirilir.